“Mă motivează acești oameni care au trecut prin mâinile noastre și care și-au creat un viitor, și-au ales o meserie, au învățat de la zero și au mers mai departe, având acolo în istoria lor acea stație, stația Nexia CRG în care au stat, au învățat și au mers mai departe.”


Luminița Ristea
este Managing Partner și fondator al Nexia CRG, din 1995. Are o experiență de peste 20 de ani ca auditor financiar, ocupând diferite poziții importante în domeniul său de activitate precum Director Economic, Inspector Fiscal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice din Constanța.

Acum 22 de ani, compania a pornit în Constanța și în prezent este afiliată la una dintre cele mai mari rețele internaționale de contabilitate și audit financiar din lume, Nexia International.

 

Ce înseamnă Nexia CRG acum și cum au fost începuturile în business?

Acum Nexia CRG este o afacere de succes în zona serviciilor financiare, contabilitate, audit, consultanță fiscală. Începuturile au fost acum 22 de ani, mai exact 1 noiembrie 1995. A fost un drum lung, un drum sinuos, cu multe schimbări și o evoluție constantă deoarece am fost în ton cu toate modificările care au avut loc din acea perioadă până în prezent în profesia noastră, și este vorba de trei profesii de bază în România: Expert Contabil, Auditor Financiar și Consultant Fiscal. Profesiile au evoluat și ele de la zero, deoarece în perioada dinaintea Revoluției nu puteam să spunem că existau experți contabili independenți. Prima profesie creată a fost cea de Expert Contabil,  iar în anul 1999 s-au pus bazele unei noi profesii, acea de Auditor Financiar, în condițiile în care erau firme în Anglia care aveau această activitate din anul 1850. În 2007 s-au pus bazele și noii profesii de Consultant Fiscal. Aceste trei profesii au avut rădăcina comună, dar încet, încet s-au diferențiat și acum sunt trei practici separate pe care noi le înglobăm în cele două firme ale noastre Nexia CRG Expert, care se ocupă de zona de contabilitate și consultanță fiscală și Nexia CRG Audit, care se ocupă cu zona de audit financiar.

Începuturile în business nu au fost ușoare, ca orice început de altfel, dar noi am avut o abordare step by step, am avut provocări, am învățat din greșeli și datorită viziuni, în anul 2004 am intrat într-o rețea internațională de consultanță, contabilitate și audit, este vorba de Nexia International, care ne-a ajutat să ne schimbăm foarte mult mentalitatea, ne-a ajutat să înglobăm expertiza internațională în practica locală pe care noi deja o promovam.


Ce te-a determinat să devii antreprenor?

Nu știu dacă am avut neapărat un drive special, dar dacă stau să dau timpul înapoi cred că am avut o viziune, care a venit din interior, care cred că cei mai mulți antreprenori nu pot să și-o explice. Am ascultat vocea sufletului, vocea inimii care mi-a spus că “Uite, ai acumulat expertiză lucrând în finanțe, fiscalitate, ai acumulat expertiză lucrând ca Director Economic, practic lucrând în producție, și acum după ce ai acumulat practică din cele două domenii importante este vremea ca să îți creezi propria ta afacere.” Într-adevăr, dacă stau acum să mă gândesc bine și să dau timpul înapoi în anul 1995 antreprenoriatul era de abia la început și chiar pot să spun că a fost o viziune, un vis, o pasiune care m-a îndrumat și m-a călăuzit, care mă îndrumă și mă călăuzește în continuu, pentru a putea să dezvolt această afacere.


Ce provocări ai întâmpinat la afilierea cu Nexia International? Cum te-ai gândit să intrii într-o rețea internațională?

Eram la masă cu unul dintre mentorii mei, în primăvara anului 2004 și discutând despre business-ul meu, el m-a întrebat dacă nu m-am gândit să intru într-o rețea. Am spus wow, ce este acea rețea internațională, nu știam, nu era acces  la internet în acea perioadă pentru a face căutări. Am ajuns să găsesc niște informații uitându-mă în registrul experților contabili și contabililor autorizați din Olanda unde am văzut la câteva dintre firme această afiliere internațională. Vazând aceste firme și retelele lor, le-am căutat pe internet și am trimis în jur de 12 email-uri, am primit 7 feedback-uri foarte, foarte rapide. Pentru 2004 era într-adevăr o performanță, România încă nu intrase în Uniunea Europeană, dar deja rețelele internaționale priveau către România cu interes spre viitor.

Cei din Nexia International au fost exact ceea ce mi-am dorit de la început, o rețea serioasă, o rețea de oameni speciali, profesioniști care ne-au sprijinit, ne-au ajutat, ne-au îndrumat. Cele mai mari provocări au fost la nivelul nostru, provocări de utilizarea limbii engleze la nivel conversațional și la nivel de scris în engleza comercială. Provocări au fost și la nivelul meu, la nivelul echipei care au privit această afiliere ca o responsabilitate și cu foarte mare entuziasm, ne-am aliniat din mers la toate cerințele Nexia. Această afiliere ne-a ajutat să ne dezvoltăm și să îmbinăm expertiza locală cu know-how-ul internațional.

Care au fost cele mai dificile obstacole pe care a trebuit să le depășești?

Obstacole sunt în fiecare zi, cred că cele mai dificile obstacole sunt cele pe care ni le impunem singuri, sunt cele pe care le creează mintea noastră că nu putem să facem, că nu suntem destul de buni, că nu suntem acolo unde trebuie, că alții sunt mai buni sau altcineva face mai bine. Cel mai dificil obstacol pe care a trebuit să îl depășesc a fost mentalitatea mea, a fost rezistența din partea mea și poate încrederea care câteodată mi-a lipsit că facem lucrurile foarte bine sau că putem să ajungem acolo unde ne dorim.


Care este combustibilul ambiției/ determinării tale? Ce te motivează să mergi mai departe în fiecare zi?

Cred că sunt mai multe surse de combustibil. În primul rând bucuria realizării unor lucruri, este vorba de afacerea noastră, care am văzut cum a crescut sub ochii noștri, în același timp un alt combustibil sunt oamenii. Vedem că ies oameni din mâna noastră, vedem că intră oameni la noi, învață, pleacă, avem oameni care sunt în toată lumea și ne sună, vorbim cu ei, ne spun cuvinte de recunoștință și de bucurie că au lucrat cu noi. Practic, acesta este ceea ce vreau să las în urma mea, în afară de acest business structurat. Acești oameni care au trecut prin mâinile noastre și care și-au creat un viitor, și-au ales o meserie, au învățat de la zero și au mers mai departe având acolo în istoria lor acea stație, stația Nexia CRG în care au stat, au învățat și au mers mai departe. Ma motivează succesele, mulțumirile pe care ni le dau clienții, mă motivează faptul că îi ajutăm și că vedem că se sprijină pe noi, mă motivează oamenii care sunt alături de noi și care ne răsplătesc cu zămbete și cu bucuria faptului că pot să vină la un loc de muncă sigur, în care învață și pot să evolueze din punct de vedere profesional.


Ce sfat ți-ai fi dat dacă te-ai fi întâlnit  acum 22 de ani?

Cred că sfatul pe care mi l-aș fi dat este „Gândește mare și ai încredere în tine!”