1. Eligibilitate
Da, întrucât programul de formare la care participi acoperă și alte competențe.
Poți participa la concursul de planuri de afaceri și fără a participa la programul de formare, dar ai mai multe șanse de a fi selectat dacă parcurgi și programul de formare.
Da, nu există un conflict de interese care să vă împiedice să participați cu planuri de afaceri individuale.
Găsești lista documentelor și formularelor ce trebuie completate și depuse pe www.diasporaintreprinzatoare.ro/noutati-si-informatii-utile
Pentru fiecare candidat/țară de rezidență în parte se vor prezenta documente specifice. Orientativ se poate verifica lista publicată de către MAE și pe site proiectului www.diasporaintreprinzatoare.ro/noutati-si-informatii-utile. În cazul în care nu te regăsești în lista publicată sau poți să dovedești rezidență și cu alte documente trimite-le pe adresa noastră: contact@diasporaintreprinzatoare.ro. Acestea vor fi analizate de echipa noastră și îți vom comunica rezultatul.
Găsești lista documentelor și formularelor ce trebuie completate și depuse pe www.diasporaintreprinzatoare.ro/noutati-si-informatii-utile. În cazul în care nu ai documentele respective dar crezi că te califici contactează-ne la contact@diasporaintreprinzatoare.ro și încercăm să identificăm împreună documente/dovezi ce le pot echivala pe cele din listă.
Da, în condițiile în care respecți celelalte condiții ale ghidului legate de domiciliu, rezidență, experiență antreprenorială/capacitate profesională/cunoștințe de specialitate.
Nu, dar în cazul în care planul tău de afaceri este selectat pentru finanțare trebuie să respecți toate condițiile contractului de subvenție încheiat prin proiectul ”DIASPORA ÎNTREPRINZĂTOARE”.
Întrucăt activitățile de instruire și depunere plan de afaceri se desfășoară on-line nu trebuie să te întorci decât dacă planul tău de afaceri a fost selectat pentru finanțare.
Nu, te poți înscrie într-un singur proiect. La înscrierea într-un proiect semnezi o declarație pe proprie răspundere că nu participi în nici un alt proiect din cadrul Programului Diaspora Start-up.
Programul Diaspora Start-up nu te conditioneaza daca mai ai si alte firme infiintate pentru care ai obtinut finantare. Insa, conditia ce trebuie respectata este ca valoarea finantarilor accesate prin ajutor de minimis sa nu depaseasca cumulat suma de 200.000 Euro. Prin urmare, daca ai obtinut 40.000 Euro prin programul Start-up Nation si vei mai obtine 40.000 Euro prin programul Diaspora Start-up, vei fi in continuare eligibil pentru ca nu ai depasit plafonul de minimis. Nu vei avea dreptul sa soliciti finantare pentru acelasi tip de activitate.
2. Programul de formare
Durata programului de formare este de 42 de ore cu desfășurare on-line pe o perioadă de 2 săptămâni. Vei avea la dispoziție și materiale suplimentare pe care le vei putea parcurge off-line, în ritmul tău. Programul de formare pe zile și ore pentru fiecare grupă va fi publicat în platforma e-learning și pe site-ul proiectului.
Participând la programul de formare vei dobândi competențe antreprenoriale în următoarele domenii: Legislația aplicată mediului de afaceri în România; Managementul afacerii; Marketing și promovare; Strategia de dezvoltare a afacerii; Analiza macroeconomică și plasarea pe piață; Analiza cost-beneficiu; Analiza organizațională; Comunicare și tehnici de luare a deciziilor; Planificarea resurselor; Dezvoltare durabilă; Inovare socială.
Este obligatorie parcurgerea integrală a programului de formare. 42 de ore se vor desfășura live prin video-conferințe în prezența unui trainer, 21 de ore le vei parcurge în ritmul propriu, putând pune ulterior întrebări trainerilor.
Da, vei primi un certificat de absolvire a cursurilor de formare antreprenorială emis de Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație.
Da, de maxim 2 ori poți participa la o sesiune ulterioară pe tematica la care ai absentat, cu o altă grupă.
Nu, toate exercițiile vor fi incluse în cele 42 de ore de curs planificate. Vei avea de parcurs, în ritm propriu, doar cele 21 de ore de materiale suplimentare.
3. Planul și derularea afacerii
Îți poți înființa firma în orice regiune a țării mai puțin regiunea București-Ilfov, respectiv în regiunea în care ai reședința/domiciliul.
Poți consulta procedura și criteriile de selecție a planurilor de afaceri pe www.diasporaintreprinzatoare.ro/noutati-si-informatii-utile.
Planurile de afaceri se vor completa on-line în platforma e-learning urmând șabloanele predefinite acolo.
Pentru verificarea eligibilității cheltuielilor poți consulta lista cheltuielilor eligibile pe www.diasporaintreprinzatoare.ro/noutati-si-informatii-utile
Vei primi banii conform cash-flow-ului propus în planul de afaceri. Într-o primă etapă vei putea primi maxim 75% din suma solicitată după care, dacă în termen de 12 luni faci dovada că afacerea ta a înregistrat un venit de aproximativ 10.000 euro vei primi și restul de 25% din suma solicitată în planul de afaceri. Banii îți vor fi virați în urma completării unor cereri de prefinanțare/cereri de plata, echipa noastră îți va oferi suport în pregătirea acestora.
Nu, firma prin care derulezi planul de afaceri trebuie să fie înființată în cadrul prezentului program.
Da, poți să te angajezi pe tine pe unul din cele 2 locuri de muncă obligatoriu a fi create și susținute.
Pentru verificarea eligibilității activității poți consulta lista codurilor CAEN eligibile pe www.diasporaintreprinzatoare.ro/noutati-si-informatii-utile
Planul tău de afaceri trebuie să acopere minim 24 de luni de activitate. Inițial vei primi maxim 75% din valoarea contractului de subvenție urmând ca dacă reușești să generezi un venit echivalent cu 30% din valoarea primită în primele 12 luni să primești și restul de 25%. Valoarea completă a subvenției trebuie să o consumi în maxim 18 luni de la semnarea contractului de finanțare.
Da, poți să te asociezi cu o altă persoană care la randul ei îndeplinește condițiile de eligibilitate cu condiția ca tu să deții pachetul majoritar de părți sociale. Nu te poți asocia cu o firmă întrucât nu este eligibilă prin program.
Da, trebuie să fi administratorul firmei pe care o vei înființa.
Firma pe care o deschizi trebuie să aibă capitalul social minim, care în cazul unui SRL este de 200 RON.
Da, dar numai cu acordul finanțatorului, iar persoana care preia firma integral trebuie să respecte aceleași condiții de eligibilitate pe care și tu le-ai îndeplinit la intrarea în program. Poti ceda o parte din actiuni, cu conditia ca tu sa ramai in continuare actionar majoritar.
Aici regăsești toate informațiile necesare pentru deschiderea unei firme: https://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-juridice/nume-colectiv.
Vei primi suport juridic din partea noastră pentru pregătirea documentelor necesare la momentul la care va trebui să o înființezi.
După înființare, întreprinderea nou creata trebuie să-și continue activitatea pentru o perioadă de minimum 18 luni, dintre care minimum 12 luni de implementare a planului de afaceri. In cele 6 luni ulterioare vei asigura continuarea funcționării afacerii și vei menține ocuparea locurilor de muncă create. Daca totusi nu reusesti sa atingi cifra de afaceri previzionata in planul de afaceri, nu va fi o problema. Important este ca afacerea sa functioneze si sa desfasoare activitatea pentru care a primit finantare. În cazul în care totuși trebuie să închizi afacerea mai devreme de 3 ani de la finalizarea proiectului va trebui să returnezi sumele primite prin contractul de subvenție.
Angajarea a minim 2 persoane este obligatorie pentru a putea derula planul de afaceri. In cazul in care nu reusesti sa le angajezi se va considera ca nu ai indeplinit indicatorii programului si va trebui sa returnezi sumele primite prin contractul de finantare.
Este important să obții în primele 12 luni de rulare a afacerii un venit de minim 10.000 euro pentru a putea primi și tranșa 2 din contractul de subvenție și e obligatoriu să menții cele 2 locuri de muncă pe durata de sustenabilitate a contractului chiar dacă nu atingi cifra de afaceri estimată inițial.
Ai nevoie de ajutor suplimentar?
Întrebarea care dorești să o pui nu se regăsește în listele de mai mai sus? Click mai jos pentru a intra în legătură cu noi.